СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА, 20.11.2017.

У организацији „Пријатеља деце општине Пожаревац“ , ученици осмог разреда Основне школе „Свети Сава“ – Катарина Видуљевић, Петар Љубић и Алекса Ђурић, са педагогом школе, која је и секретар организације „Пријатељи деце“, Светланом Спасић, имали су част да, поводом Светског Дана детета,  у згради Народне скупштине у Београду, учествују у раду Дечје седнице, на којој су деца постављала питања државним функционерима и посланицима.

Светски дан детета проглашен је 20. новембра 1954. у Генералној скупштини Уједињених нација, а пет година касније усвојена је и Декларација о правима детета.

Генерална скупштина УН усвојила је 20. новембра 1989. године Конвенцију о правима детета, први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом.

Деца су народним посланицима, представницима Владе Републике Србије, министру рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зорану Ђорђевићу, министарки без портфеља Славици Ђукић Дејановић, директору УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Саинт – Лоту, Савету за права детета, директору полиције, Владимиру Ребићу, канцеларији Заштитника грађана, канцеларији Поверенице за равноправност, Мрежи организација за децу Србије и другим телима и институцијама исказала своје мишљење о томе како виде проблем насиља и дала предлоге како оно може да се спречи.

Наведене институције су задужене да свако дете у Србији буде сигурно, безбедно и заштићено од насиља, а изнети закључци су резултат партиципативног процеса у ком су учестовала управо деца, укључујући посебно рањиву децу.

Министарка Ђукић Дејановић изјавила је да сви треба да се потрудимо да приметимо, а затим и пријавимо насиље, које се дешава свуда око нас, док је министар Ђорђевић у разговору са децом апеловао на све да се насиље мора прекинути одмах. Директор УНИЦЕФ-а у Србији, Мишел Саинт Лот је изјавио да ће УНИЦЕФ заједно са свим надлежним институцијма наставити још снажније да се бори против вршњачког насиља.

Закључци седнице су:

– Деца чланове своје породице, углавном родитеље, препознају као најважније актере у превенцији и заштити од насиља.

– Иако су деца препознала чланове полиције као битне актере у превенцији и заштити од насиља, 53,3% деце испитаника навело је да не би звало полицију у случају да види ситуацију насиља на улици.

– Више од 50% деце обраћа се за помоћ некоме када се насиље врши над њима, док је 36,7% деце навело да проблем решава сам/сама.

Препоруке деце за спречавање насиља:

– Организовати више радионица и обука за децу, родитеље и наставнике, да би се што ефикасније спречило насиље. Ако се оно ипак деси, брзо препознати, реаговати, и заштитити децу од насиља.

– Оснажити децу да препознају и пријављују насиље (родитељима, полицији, наставницима, запосленим у школама, и другим особама од поверења), важно је да полиција, запослени у школама, родитељи и други одрасли исправно и брзо реагују када се деси насиље или када неко од деце пријави насиље.

– Некоришћење мобилних телефона у школама, реаговање приликом интернет насиља, и вођење рачуна о садржају који се поставља на друштвене мреже су предлози деце за спречавање дигиталног насиља.

Ову иницијативу је спровела организација Пријатељи деце Србије, а као део процеса развоја националног стратешког оквира за превенцију и заштиту деце од насиља. УНИЦЕФ и Пријатељи деце Србије заједнички раде на томе да се деци омогући да артикулишу свој глас и пренесу га у процесу развоја националног стратешког оквира за превенцију и заштиту деце од насиља који је покренуло Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Иницијатива је саставни део пројекта „Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турској“, који финансира Европска унија, и који се спроводи у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ-ом.

Светлана Спасић, педагог,  педагошки саветник