Екипа позоришне представе Преображај – прича о једној младости посетила је Марибор и учествовала на двадесетој, јубиларној смотри „З одра на одер“ које организује Основна школа „Леон Штукељ“. Основна школа „Свети Сава“ из Пожаревца тако је имала прилику и привилегију да и ове године прикаже рад своје драмске секције у граду на Драви.

Екипу наше школе чинили су Златан Костић, председник српско-словеначког пријатељства, директорка  Маргарета Секуловић и ученици, наставници и ненаставно особље, који су чинили глумачки ансамл. Посета је организована као тронедневна екскурзија, од 15. до 17.  фебруара. Првог дана екипа представе је посетила Грац у Аустрији и упознала са културом и архитектуром града. У касним поподневним сатима стили смо у ОШ „Леон Штукељ“, где су деца упознала своје нове другаре и отишла са њима у њихове домове. Одрасле је дочекала координаторка и главна организаторка смотре Метка Ферк и Директорка Мелита Бизјак. Директорка је поздравила госте из Пожаревца и захвалила што ћемо и ове године имати прилику да поделимо искуства из области драмског стваралаштва, а такође, моћи да проширимо границе пријатељства, како међу децом, тако и међу одраслима. Директорка Секуловић је узвратила захвалност на позиву и истакла велику радост због поновног сусрета, и понос што смо у прилици да учестујемо у јубиларној смотри.

Други дан је био резервисан за смотру, а представа пожаревачке школе је одиграна у четвртак, 16.2. у 15.30 часова и сви који су били заинтересовани да погледају ову школску причу могли су то да ураде у директном приказивању на интернету.

Трећег дана су деца присуствовала часовима својих вршњака и упознала се са радом једне школе у Словенији. Екипа представе вратила се у Пожаревац у касним вечерњим сатима, пуна лепих утисака и успомена, срећна због прилике да се упозна са једним лепим словеначким градом, пријатним и срдачним људима и културом ове словенске земље.

Покровитељ смотре је био и ове године Унеско, а почасни покровитељ Председник Републике Словеније Борут Пахор. Учествовале су школе из Словеније, Хрватске, Мађарске и Србије.