Веома ми је драго што имам прилику да у нашој Еко школи угостимо изложбу о климатским променама ’’ Карван за климу 3.0 – Мали корак за човека, велики за природу – биодиверзитет и климатске промене у Србији ’’ која ће моћи да се погледа током ове недеље.

Караван за климу је пројекат који је 2018. године омислио Француски институт у Србији, а који се ове године реализује у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.Повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета, Карван за климу 3.0 има за циљ подизање свести грађана о значају упознавања и идентификовања заштићених врста на територији Србије.


Пројекат  „Караван за климу 3.0 – Мали корак за човека, велики за природу – биодиверзитет и климатске промене у Србији“  је треће издање ове изложбе које представља наставак пројеката „Карван за климу  2 – Трагање за обновљивим изворима енергије!“ и „Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена!“ , реализованих 2018. и 2019. године.
На паноима су обухваћене различите глобалне последице климатских промена (топљење поларних ледених капа, пораст температуре и ацидификацију мора, климатски екстреми попут пожара) са директним утицајем на биолошку разноврсност, али и инвазије врсте, високопланинска станишта, влажна станишта и биодиверзитет градова.
Када говоримо о климатским променама, оне су данас научна чињеница, доказана ствар.  Милутина Миланковића  је доказао своју теорију о промени климе на Земљи (у Канону осунчавања) показавши да је током Земљине геолошке историје долазило до смене климе из еклиптике.

Међутим, те промене одвијале су се веома дуго –кроз више хиљада и десетина хиљада година, а данас имамо пораст температуре и очигледно промене климе током једног људског века, што се никада до сада није дешавало. Докази показују да смо ми људи довели до тих промена. Сада је опет на нама да нешто учинимо како би се те штетне последице умањиле. Али, најпре треба да се упознамо са непријатељем – проблемом који имамо, а онда да видимо и која су могућа решења. Изволите погледајте и уверите се и сами – шта су проблеми и има ли решења! Добродошли!

Реализатори изложбе кордиатор Еко школе наставник географије Даница Гаралејић и ученице осмог разреда:
1.Јулијана Спасић 2.Марија Тодоровић 3.Николина Нешић 4.Тамара Јовановић 5.Јања Ранђеловић 6.Ивана Стевановић