Ситуација којој сведочимо доноси промене у свим животним сегментима. Налазимо се у веома незгодном положају између онога „све је у реду” и онога „биће све у реду”. Психолози апелују да је изузетно важно са децом/ученицима отворено попричати о ванредном стању ком сведочимо и објаснити им без скривања шта ова ситуација значи за њих. Штавише, пожељно је рећи им да нема гаранције да се и они неће заразити, али да се могу заштитити придржавајући се препорука Светске здравствене организације и Министарства здравља.

Ево како их кроз неколико питања можете научити да се придржавају препорука.

Шта за децу/ученике значе ЦОВИД19 и појам пандемије?
Кроз ситуацију којој сведочимо најбоље можете објаснити деци/ученицима да сви имамо једнака права, те да су сви људи исти, независно од тога колико година имају, где живе, како се хране, у коју школу иду, као и то да су сви сада у могућности да се заразе. Деца/ученици морају се научити да постоји и нама невидљиви живи свет који некад помаже (спомените им добре бактерије у цревима!), али некад може озбиљно и да угрози здравље великог броја људи.

Родитељи – ово је прилика да деци објасните зашто је важно да се хране здраво, да једу пуно воћа и поврћа и тако ојачају свој имуни систем и заштите се од вируса. Истражите заједно шта од намирница има најбољи ефекат на имуни систем и направите ваш план ишране. И оно најважније, подстакните код своје деце осећај солидарности и хуманостим и захвалности.

Наставници – организујте пројектну наставу, и то онлајн. Дајте ученицима задатак да истраже неке интересантне информације о пандемији (на пример: како је тај појам настао, са колико пандемија се свет суочио до сада, кад је забележена прва пандемија). Помоћу *дигиталних платформи за учење, можете тачно да ограничите до када ученици морају да вам предају резултате својих пројеката и на који начин (у виду текста, слике, презентације, видео-снимка). Подстакните их да користе дигиталну технологију у образовне сврхе.

Какав је сада дечји/ученички дан?

Никако не смете дозволити деци/ученицима да изгубе рутину коју су имали пре почетка ванредног стања. Не смете им дозволити ни да време које проводе код куће потроше на гледање филмова, серија или играње игрица које немају едукативни карактер. Потрудите се да у овој ситуацији они што више науче.

Прелазак са традиционалног учења на учење од куће деци/ученицима донео је нове промене. То је изазов који подразумева другачију организацију живота, мењање навика и отварање бројних питања и недоумица.

Стрпљење и прилагођавање су потребни свима, јер се мењају рутина и начин живота на какав су навикли. Али и овај начин рада може да покаже добре стране уколико му се исправно приступи и искористе све предности које он подразумева.

Родитељи, наводимо вам неколико идеја које могу помоћи да учење код куће буде успешно и да да најбоље резултате:

Разговарајте са дететом и објасните му на који начин се мењају његове обавезе кад је реч о школи.
Помозите му да направи свој план учења и других активности. Ово је добар тренутак да научите дете да постави приоритете и да управља својим временом. Реците му да имате поверења у њега.
Одредите време када ћете преконтролисати пређено градиво. Можете да се поставите у улогу ученика, а да вам дете из улоге наставника исприча градиво.
Уколико и ви радите од куће, организујте се тако да дете учи док ви радите. Личним примером ћете најбоље показати детету како да се постави према својим обавезама.
Родитељи који имају више од једног детета старију децу могу укључити у рад са млађом.
Искористите време код куће да више разговарате, направите заједничке планове.
Заједно се можете посветити стварању нових навика, као што су вежбање, шетња, учење неког страног језика, читање. Сада имате више времена за све оно што у недостатку њега одгађате.
Своје време прилагодите новој ситуацији и нађите време за себе.
Важно је да све што се ради иде ка томе да по повратку у клупе деца буду богатија за нова знања и искуства. Добрим приступом новонасталој ситуацији, дете ће се научити прилагођавању и савладавању препрека, добиће нове одговорности, али и зрелост.

Без обзира на ситуацију, учење не би требало ставити у други план.

Наставници, ево неколико идеја за интересантно и интерактивно обликовање онлајн-часова:

Го Ноодле – платформа створена за похађање физичког васпитања онлајн – да, добро сте чули! Ова апликација садржи стотине унапред снимљених, прилагођених видео-записа дизајнираних да се деца физички покрену. Постоји и прегршт видео-снимака посебно направљених да упознају децу са правилним вежбама и дисањем;
Пиxтон – платформа за прављење стрипа;
Цлассцрафт – дајте ученицима домаће задатке кроз причу;
ЦлассКицк – поставите им питања и проверите да ли су научили потребно;
Мyсимплешоw – направите им интересантне презентације користећи слике и текст, а уједно проверите и њихово знање страног језика.

Која је поука ванредног стања за децу/ученике?
Здравље је најважније! Изузетно је битно уверити се да деца/ученици разумеју да превенција може да их сачува од разних болести, као и од коронавируса.

Родитељи – најбоље ћете их научити ако им то покажете својим понашањем. Можете се договорити да прање руку траје колико и песмица „Данас нам је диван дан, диван дан…”. Будите доследни у томе. Заиста певушите ту песмицу док перете руке и ваша деца ће то исто радити, и млађа и старија.

Наставници – подстакните их кроз активности на важност превентивних мера. Осмислите неку врсту награде за њих, чак и сада кад се настава обавља онлајн. На тај начин нећете изгубити комуникацију са њима. Укључите и родитеље, који ће вам фотографисати њихове активности, а онда помоћу бесплатног алата Боок цреатор направите одељењски хигијенски приручник. Мало старијим ученицима дајте задатак да напишу причу или направе стрип о правилној заштити од коронавируса. Нека сваки ученик уради другачији облик заштите (кијање у лакат, дезинфекција површина, самоизолација), па помоћу истог ИТ алата направите ресурс који можете послати на разна национална и међународна такмичења.

Нудимо вам неколико корисних линкова:

https://www.facebook.com/watch/Du%C5%A1ko-Radovi%C4%87-750327875045219/

https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/art/3167033-srpski-muzeji-i-pozorista-protiv-korone-evo-sta-sve-mozete-gledati-preko-interneta?fbclid=IwAR1J09lXevIvPxr7gSX46C08Nii-mPiDhTha9FC12t56zmvx0yrPuq2oSnE