Од 6. до 10. јуна, четири ученика ОШ „Свети Сава“ учествовала су у другој мобилности Еразмус+ пројекта „Светла! Камера! Акција! ”. То су ученици шестог и седмог разреда Мина Микић, Теодора Ђокић, Никола Трубарац и Вук Миливојевић.

Мобилност је одржана у граду Лагош на југу Португала и учествовали су ученици из Србије, Пољске, Шпаније, Италије, Турске и Португала
Са њима су биле Невена Јацић и Драгана Миливојевић које су поред Петра Пантића, Јелене Марковић и Слободана Јотића укључене у овај Еразмус+ пројекат, а према ономе што су нам рекле, искуство је било незаборавно.
При доласку у Португал, наша делегација је посетила главни град Лисабон и обишла већину знаменитости ове метрополе: Тврђаву Белем, Споменик открићима, Трг Росио, Трг Комерцио, Манастир Херонимо, Тријумфалну капију Руа Аугуста, трамвај 28, успињачу, Споменик Рестаурадорес, Понте 25 де Абрил и живописну архитектуру ове европске престонице.
Недељне активности у школи ЕБ Науш у Лагошу су биле везане за тему „Здравље океана“. Наши ученици су имали прилику да науче пуно тога везано за животну средину и мере које морају да се спроводе ради њеног очувања. Такође део активности су посветили упознавању културе и историје Лагоша и околине Алгарве, прелепе регије на југу Португала из које су се наши ученици и наставници вратили одушевљени.
Сви ченици су имали јединствену прилику да прођу основну обуку сурфинга, која се тамо изучава у оквиру часова физичке културе. Такође, посетили су место Сагреш и такозвани „Крај старог света“ уз незаборавни поглед на место где се спаја Атлантик и Медитеран који оставља без даха. Највећи утисак за све учеснике је оставила вожња чамцима кроз пећине у околини Лагоша – Понта да Пиедаде и поглед са океана на једну од најлепших плажа света – Дона Ану.
Најлепше од свега је дружење домаћина у свих гостију. Ученици су уз пратњу ученика из Португала упознали плаже, традицију, гастрономију и гостопримство ове јужне регије. Играли су заједно фудбал, друштвене игре, игре на плажи, али пре свега задатке везане за пројекат, а то је заједнички видео мобилности.
У септембру и октобру планиране су мобилности у пољском граду Замошћу и у нашој школи и једва чекамо следећи сусрет.