Министар просвете Младен Шарчевић потписао је данас уговоре са директорима 29 основних и средњих школа о додели грантова за школске задруге.
Школама је додељено 10 милиона динара за различите пројекте који ће бити реализовани преко школских задруга. Шест милиона динара подељено је за пројекте у 16 основних школа, док су за пројекте 13 средњих школа опредељена четири милиона динара.

Од тих средстава биће набављене машине за пресовање отпада за хол наше школе.

Министар Шарчевић је рекао да се средства за помоћ задругарству у школама опредељују први пут и да школе које су основале задруге сада имају прилику да направе „мале производне погоне“.

Као позитиван пример истакао је град Пожаревац где су све основне и средње школе основале задруге и већ имају заједничке наступе.

Подсетио је да осим образовне, школе имају и васпитну улогу која се најбоље спроводи кроз оснивање задруга.

„У ђачкој задрузи стичу се одређене вештине, а највећа вредност је васпитање за рад. Ученици се уче предузетништву од најранијег узраста. Од зарађеног новца помажу се сиромашни ђаци, обезбеђују ваучере који се користе у центрима изврсности“, рекао је министар Шарчевић за Тањуг након потписивања уговора.

Основна школа „Свети Сава“ у Пожаревцу добила је око 380.000 динара за за набавку пресе за пресовање лименки.

Директорка школе Маргарета Секуловић каже да су они „еко школа“ и да су задругу „Мозаик“ основали у новембру прошле године, те да ће им набавка пресе послужити да буду још ефикаснији.

„Освајали смо бројне награде у броју сакупљених лименки, тако да ће нам преса послужити да будемо још ефикаснији“, рекла је Соколовић за Тањуг.