Ерасмус+ је програм Европске уније за подршку образовања. Њен буџет од 14,7 милијарди евра пружа могућност за више од 4 милиона Европљана да студирају, обучавају се, стекну искуство и волонтирају у иностранству.
Тим ОШ „Свети Сава“ из Пожаревца у саставу: Оливера Илић координатор пројекта- професор енглеског језика; Маргарета Секуловић, директор школе, Светлана Спасић школски педагог и Слађана Којић учитељ/библиотекар, учествују у програму са пројектом: „Културна традиција у савременом свету“. Део пројекта је већ реализован. Маргарета Секуловић и Слађана Којић су одласком у партнерску школу у град Сибиу (трансилванијски део Румуније), започеле реализацију планираних активности.
Циљ нашег одласка у Румунију је јачање компетенција у области образовања; стицање нових знања о могућностима интернационализације школе и повезивање школе са школама – партнерима у пројекту.
Време реализације – од 22. до 28. октобра 2017. године.
Одлазак у Румунију је био изазов обзиром да је Румунија релативно скоро, постала чланица Европске уније. Постојало је много питања која су чекала одговоре. Партнерска школа се налази у малом месту Рошија, удањеном двадесетак километара од Сибиа. Оно што карактерише школу је шест издвојених одељења и велики број ученика ромске припадности. Највише проблема та школа има са одливом ученика и нередовним похађањем наставе. Уз много напора, укључивање у различите програме и пројекте, руководство школе и наставници успевају да решавају те проблеме. Као и наша школа, и ова у Рошији има одељење полазника који стичу основна знања и вештине кроз програм образовања одраслих. У саставу школе налази се и посебна школа која функционише по Валдорф програму образовања, као једна од алтернативних школа, која обезбеђује социјалну инлузију Рома у образовни систем. Обилазак и присуство часовима колега, посматрање рада директора и помоћника директора, омогућили су нам да стекнемо увид у њихов начин рада, методама, облицима рада, употреби образовних технологија у реализацији часова. Присуствовале смо пригодном програму ученика и имале могућност да ближе упознамо начине неговања културне традиције у школи. Боравак у овој школи је био изузетно пријатан јер су колеге имале пуно разумевања за сва наша питања и били су спремни за сарадњу.
У циљу упознавања наше земље, града и школе, директорка је презентацијом представила образовни систем Републике Србије, културно-историјске знаменитости града Пожаревца и рад ОШ „Свети Сава“ и нашој школи а учитељица је одржала ликовне радионице за ученике и наставнике и представила технику декупаж која се користи за украшавање различитих предмета.
Не можемо изоставити утисак који је на нас оставио град Сибиу у коме смо биле смештене седам дана. Сибиу је једно од културних средишта Румуније где су се вековима мешали утицаји Немаца (Саса), Румуна и Мађара. Због своје вредне културне заоставштине град је био Европска престоница културе 2007.године. Слободно време смо употребиле за шетњу градом, обилазак музеја, посету дворцима Сигишоара и Хунедоара и присуство актуелним дешавањима у граду – Фестивалу анимираног филма и Међународном музичком фестивалу у част Кларе Хаскил.
Учешће у реализацији пројекта је у потпуности оправдало и превазишло очекивања. Искрена је препорука за све који имају могућност да се укључе у израду и активно узму учешће у сличним пројектима јер је то сигуран пут за интеграцију и брже укључивање у актуелне токове развоја средине у којој живимо и радимо.

Текст припремиле:
Маргарета Секуловић, директор и
Слађана Којић, библиотекар ОШ „Свети Сава“ у Пожаревцу