Овогодишња генерација петака у Основној школи “Свети Сава” закопала је временску капсулу са писмима која ће поново прочитати за три године када буду одлазили из основне школе.

Идеја о закопавању временске капсуле потекла је од наставника српског језика у овој школи Слободана Јотића, коме је ово трећа генерација са којом реализује свој пројекат. На самом почетку наставник је ученицима прочитао своје писмо које је такође стављено у капсулу.

“Била ми је генерално идеја и мотив то да они стварају одговорност према својим жељама и онда ми је пало на памет да би то могли да урадимо на тај начин. А иначе постоји наставна јединица у српском језику где они пишу писмо себи. И онда сам спојио то писмо и то да у њему буде неко завештање, нешто за будућност”, појашњава Јотић.

У временској капсули налазе се писма ученика која су они написали самима себи, а у којима су себи послали поруке и жеље за будућност.

“Оно што је циљ и идеја овог мог пројекта је да они буду свесни да имају неке изазове које треба да реше у наредном периоду. То значи да би било лепо да они те своје поруке и жеље које су самима себи написали и остваре. Ја се надам да ће те жеље да их обавезују и да све то што су сами себи пожелели за будућност постане за њих једна врста знака у којем ће они моћи да виде своје будуће циљеве које ће стварити”.

Своју временску капсулу до сада су откопале две генерације осмака које су завршиле основну школу, а наставника смо питали какве су им биле реакције када су након три године прочитали оно што су себи пожелели као петаци. Они су своја писма читали на последњем часу српског језика у осмом разреду.

“Постоји један амбивалентан однос према томе. Зато што неки знају да нису испунили своја очекивања и не желе да читају своје речи. Идеја овога суштински и није да они то једног дана прочитају, него да размишљају о томе шта су себи поручили. Па ако су рекли да ћу да смршам, онда ћу се трудити да смршам. Ако су рекли да ће бити одлични, трудиће се да буду одлични. Они који испуне своје жеље, воле да им се прочита њихово писмо”, закључује наставник.

Садашњи петаци су себи углавном пожелели да имају добре оцене, постану боље особе, имају пуно другова, али и да смршају. Како кажу трудиће се да те своје жеље у наредном период и остваре, а неки од њих су већ почели да раде на томе, а да ли ће за три године желети да њихова писма буду прочитана, или ће бити разочарани, остаје им да о томе размишљају.

Извор: Boom93