Крај првог полугодишта
"Се разумемо" у Марибору
СВЕТИ САВА - ШКОЛСКА СЛАВА

Екскурзија

Светосавски мозаик

Сервисне информације

Вести

Се разумемо у Марибору

Увек смо се размели. И онда, када смо само климали главама правећи се да разумемо. Разумели смо контекст, разумели смо добре намере, разумели смо искрену жељу да из Марибора одемо са утисцима већим од очекивања. Већ 5 година долазимо у Марибор, у Основну школу „Леон Штукељ“, код наших домаћина, на смотру „Са позорнице на позорницу“, и сваке године одлазимо са новим и другачијим импресијама.

Разумемо се добро. Ми старији, који смо некада делили исту државу и млађи, наши ученици, који заједно деле простор младости и дружења. Зато смо се ове године представили једночинком „Се разумемо“ којом смо потврдили да различити језик није баријера за размевање, као што ни исти језик није довољан да би се људи разумели.

На крају песма и игра, сузе и смех. И много нових успомена. А успомене су нам заједничке и у томе ћемо се увек разумети.

ФОТО

Наш пут је светосавски

Школска слава обележена је у нашој школи на традиционалан начан, сечењем славског колача и светосавском академијом. Традиција је драгоцена васпитна метода и постаје све важнија како се више удаљавамо од позитивних примера наше прошлости. Традицијом рециклирамо вредности на којима почивамо: породично васпитање, човекољубље, радиност, скромност. Светосавска традиција нам оставља и један посебан просветни правац: Учити сопственим примером. Није Свети Сава постао признат и вољен за живота и касније зато што су људи читали његово житије, типике или посланице. Наш неписмен народ слушао је предања и легенде, препознао у Савином понашању узорни модел и клицу духовног пута младе српске државе. Остаје нам да следимо тај пут: да васпитавамо, да волимо, да будемо вредни и скромни. Тако ћемо и децу нашу задржати на том путу.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

Свети Сава-духовни принц

У школској библиотеци, 16.1.2020. године,  одржана је презентација у циљу мотивације за наградни ликовни и литерарни конкурс. Ученици од 2. до 8. разреда имали су прилике да чују основне историјске податке, али и да се упознају са култом светог Саве. Други део био је посвећен корацима које треба испоштовати током стварања неког дела, током писања. Презентацију припремиле Марија Марковић и Слађана Којић.

 

 

Сакупљамо лименке и добро нам иде

Ове године, као и сваке друге, наши ђаци су били вредни и сакупили смо 420 кг лименки. Иначе, наша, Ученичка задруга „Мозаик“, се определила за рециклажу и да производи буду направљени од рециклажног материјала. Такође велику захвалност дугујемо и Еколошком друштву „Пријатељи Чачалице“ који су имали више Еко акција и све прикупљене лименке су проследили нама. И још једну велику захвалност у сакупљању лименки дугујемо школи у Ћириковцу,  јер су се ђаци и учитељице заиста потрудиле и у акцију укључиле цело село. Наравно акција се и даље наставља. 🌏🌎🌍♻️

Песниче, покажи се!

У организацији Основне школе „Свети Сава“ одржана је прва градска смотра младих песника „Песниче, покажи се!“

Шеста по реду такмичарска смотра младих песника старијих разреда основне школе, добила  је, у понедељак 23.12.2019. године, по први пут градски карактер. Учествовали су ученици свих основних школа са територије града Пожаревца, а жири, у саставу Светлана Херман, Марија Запутил и Јелена Чобић, је имао тежак задатак да измери квалитет стихова и награди највеће песничке домете.

Смотру је отворила директорка ОШ „Свети Сава“, Маргарета Секуловић, истичући да су деца желела да прикажу песника у себи и да им је овом смотром то и омогућено.

„Надамо да ће ова смотра постати место традиционалног окупљања младих песника, одакле ћемо се песничком речју супротставити свим негативним утицајима којима је изложен наш савремени језик“ , истакла је директорка школе и нагласила да  је ова смотра прошле године ушла у базу Завода за вредновање квалитета као пример добре праксе, а представљена је и у току обуке за наставу орјентисану према исходима.

У такмичарском програму смотре учествовало је 34 ученика, који су пре тога прошли селекцију у својим школама. У конкуренцији ученика 5. и 6. разреда победила је Невена Јовановић, из Основне школе „Вук Караџић“, а у конкуренцији 7. и 8. разреда најбоља је била Ана Танић, ученица ОШ „Доситеј Обрадовић“.

У ревијалном делу чули смо рецитацију Михаила Дукића, који је 3. разред ОШ „Свети Сава“ и чији стихови показују потенцијалл који се не гаси.

Центар за културу Пожаревца је, по ко зна који пут, имао слуха за манифестације у којима се клица културе и ствара и ми се надамо да ће неки будући песници моћи да кажу да су своје прве стихове одрецитовали у Малој сали Центра.

Новинарска секција школе

Фотографије са смотре можете погледати овде.

Новогодишњи сајам ученичких задруга

Новогодишњи сајам ученичких задруга се ове године одржава у ОШ „Доситеј Обрадовић“
Поред тога, позивамо све заинтересоване да посете и Новогодишњи вашар у малој сали наше школе у терминима:
среда од 11.00 до 18.00 часова
четвртак од 9.30 до 16.00 часова
Добродошли!

Има ли ко бољи?

На окружном такмичењу у рукомету, наши ученици су постигли следеће резултате:
дечаци 1. место
девојчице 2. место
Честитамо на изузетном успеху!!!

 

Браво за математичаре!

На општинском такмичењу из математике одржаном данас, ученици наше школе постигли су изванредне резултате:

3.разред
Похвале: Димитрије Орозовић и Снежана Живковић 4.разред
1.место: Андрија Цветковски
2.место: Никола Трубарац
3.место: Тијана Наумовић и Сара Тодоровић
Похвале: Андрија Станојевић, Сава Стефановић и Илија Спасић
5.разред – 3.место: Лена Стојићевић

6.разред  3.место: Тамара Јовановић и Ива Милојевић

Честитамо свим ученицима, учитељима и наставницима на изузетном успеху!

 

Предшколци нас посетили

Данас су нашу школу посетили предшколци вртића ,,Бамби” и имали прилику да упознају директорку школе, као и будуће учитеље и наставнике.

 

„Целоживотно учење као образовање за будућност“

Наша школа је у конкурсном року 2018. године пројектом „Целоживотно учење као образовање за будућност“ конкурисала код фондације „Темпус“, која на територији Републике Србије спроводи програм Европске комисије „Еразмус+“.
Спровођење пројекта је почело 3. 9. 2018. године дакле првог радног дана претходне школске године. Пројектом смо предвидели низ активности и манифестација, обележавање националних дана Шпаније, Велике Британије и Дан Европе, сусрете са колегама наставницима из других школа, презентације директорима школа са територије града Пожаревца, Секцији педагога Браничевског округа и активима наставника . Наших троје колега, Слађана Којић – учитељица у ФООО/библиотекар, Душан Радовановић – наставник биологије, и Петар Пантић – наставник историје, су одабрани да се упуте на мобилност. Пројектом су предвиђена три курса, један о формалном и неформалном начину образовања (Тенерифи, Шпанија, Слађана Којић), други о развоју креативности, сарадње и критичког мишљења (Малага, Шпанија, Душан Радовановић) и трећи о превазилажењу културолошких баријера (Лондон, Велика Британија, Петар Пантић). Све три мобилности су успешно спроведене, колеге су се вратиле из иностранства пуни утисака и мотивисани да све научено пренесу и остатку колектива, што су и учинили. Пројектом је предвиђено и анкетирање свих запослених у школи, али и полазника ФООО, који су оценили да су им се свиделе новине у раду наших наставника, видео позиви са школама из Турске и Грчке, часови у природи, посете културно – историјским споменицима и упознавање са културама других земаља тако да је повратна информација јако добра.
У овогодишњем конкурсном року наша школа је конкурисала са три нова „Еразмус+“ пројекта, и пројекат стратешког партнерства који смо ми писали и у којем смо координатори (а учествују још и школе из Хрватске, Турске и Португала) је одобрен (што је трећи пут у низу), а новина је да ће сада по први пут и наши ученици (15 ученика) бити у могућности да иду на мобилност, односно у посету школама у иностранству, где ће представљати нашу школу, град и државу.

Више информација можете добити на линку:

https://celozivotnoucenje.weebly.com/

 

Манифестације

Све боје знања

Трећу годину за редом културно-научна смотра „Све боје знања“ окупља ученике и наставнике ОШ „Свети Сава“ са заједничким циљем – да остваре синергију и прикажу сопствене стручне и креативне домете. Ове су године сви окупљени око теме КРУГ. На дан смотре, сви заједно ће покушати да осветле овај појам из различитих углова, користећи сазнања која им нуде њихове дисциплине – наставне и ненаставне. Смотру чини 25 тачака, а у програм су укључени сви предмети и све секције у школи. Програм обухвата презентације, драмске и видео приказе, ритмику, хор, рецитале, фолклор, као и тачке које у себи садрже мултимедијалне садржаје. Циљ је да помоћу креативности, сви заједно, проширимо своја знања у свим његовим бојама.

Акције у школи

Акција Еко патроле

На основу анализе школске средине, еко патрола шестог разреда организовала је Еко акцију Еко понедељак.
Најпрљавији део наше школе је улаз у школи код главне капије. Еко патрола је добила своје мајице и са великим задовољством приступила чишћењу и сређивању овог дела школе. Ово је био добар пример еко патроле.

Савин Тетраленд

Гласајте, гласајте, гласајте! Рок за гласање у награду од 100.000,00 динара је до 1. маја.

Еко Пакет, пројекат који је део Међународног програма Еко Школе, креиран је у циљу едукације јавности о томе који су правилни начини за одлагање употребљене Тетра Пак амбалаже и подизање свести о томе колико је важно имати одговоран однос према природи.

Свака кап је важна

И године наша школа обележава Светски дан вода 22.  Наша школа  је овај светски дан обележила симболично. У обележавању дана учествовали су наставници, учитељи и ђаци школе од првог до осмог разреда. На школском полигону ученици обучени у плаве мајице као и наставно особље формирали су кап воде. Овако формиарне капи, које представљају воду усликане су из ваздуха – дроном.  Порука коју шаљемо је ,,Чувајмо воду,  јер вода је живот“.

Наша слатка фонтана

После великог труда, креативности и тимског рада, грађевински елементи претворени су у слатке посластице. Једна градска фонтана је за Нову годину експлодирала слаткише: лизалице, бомбоне, карамеле, крофне и велику торту на четири спрата. Сада градска улица подсећа на џиновску тезгу неког великог бомбонџије.