Потписани уговори за задруге
Продужени боравак

Продужени боравак

Савети у доба короне

Сервисне информације

Вести

Kритеријуми за поступање у случају Covidа19

Драги ученици и родитељи, већ сте обавештени о свим епидемиолошким мерама заштите и желимо да истакнемо да сте се до сада придржавали свих задатих упутстава. Ипак, морамо да вас обавестимо да је вирус Covid19 пронашао пут и до наше школе. У школи су предузете све мере да се изолују заражени и њихови контакти, а вас молимо да се и даље стриктно придржавате свих епидемиолошких мера. Молимо вас да благовремено обавештавате своје одељењске старешине о својим симптомима и резултатима тестирања. Уверавамо вас да ћемо предузети све неопходне мере да школа остане безбедно место за рад и боравак. Желимо вам пуно здравља

Kriterijumi za postupanje u slucaju pojave COVID u skolama kon 6.11.2020.

Дан примирја у Првом светском рату

Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар. Главни мотив амблема празника је цвет наталијине рамонде, угрожене врсте у Србији. Цвет је у ботаници познат и као цвет феникс с обзиром на то да му је карактеристика да и уколико се потпуно осуши може поново да оживи када се залије. Амблем наталијине рамонде носи у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника у част стотинама хиљада цивила и ратника, невино и јуначки страдалих у борбама за одбрану и ослобођење домовине током четири ратне године. Ученици наше школе су бојили и носили симбол Наталијине рамонде и на тај начин одали почаст.

 

 

Недељa кодирања

На овогодишњој Недељи кодирања, која се сада већ традиционално организује у ОШ „Свети Сава“, ученици наше школе су учествовали у више од 20 активности и тиме се нашли у врху на европској лествици школа које подржавају кодирање логички начин размишљања. Велики број наставника и учитеља се одазвао и кроз часове су укључили кодирање, бинарне бројеве, микробит уређаје, рачунаре, дешифровање, а ученици су са задовољством одговорили на све изазове. Наставници који су учествовали су Сања Манић – француски језик, Ерол Ђурић – ликовна култура, Марија Калинић и Марија Митровић – учитељице, Оливера Илић и Јелка Вучинић – енглески језик, Славица Филиповић – биологија, Саша Миловановић – физичка култура, Даница Гаралејић – географија, Јелена Марковић – математика и Драгана Миливојевић – техника и технологија.
За изазов Цоде Wеек Данце Чалленге смо освојили награду која нам је стигла ове недеље директно из Берлина!

 ЕВРОПСКА ОЗНАКА ЗА КВАЛИТЕТ

Нашој школи је додељена Европска ознака квалитета за изузетност рада у оквиру пројекта „Interaktivna matematička teka/Interactive mathematics notebooks“. То значи да су рад наставнице Јелене Марковић, рад ученика и школе признати на највишем европском нивоу. Пројекат ће бити изложен у посебном простору европског портала на www.etwinning.net
Честитамо свим учесницима пројекта на овом јединственом достигнућу!

„Морзеов код – дешифровање симбола“

Протекле недеље ученици осмог разреда су имали прилику да присуствују тематском дану „Морзеов код – дешифровање симбола“. Наставници који су припремили тематски дан су наставница информатике Паулина Милић, математике Јелена Марковић, биологије Славица Филиповић, технике и технологије Драгана Миливојевић и наставник српског језика Александар Дукић. Ученици су дешифровали генетски код, математичке једначине, Горски вијенац,  слали и примали поруке као телеграфисти и све то уз помоћ микробита.

 

 

 

 

Посета гимназијалаца нашем ученичком парламенту

У петак 16. Октобра су ученици Пожарвачке гимназије били гости у нашој школи где су их дочекали чланови ученичког парламента и школски педагог Светлана Спасић чијим је посредством ова сарадња остварена, па самим тим и повод да угостимо наше гимназијалце који су дошли у саставу Марија Животић и Сара Траиловић ученице треће године, Даница Живановић и Тамара Глигоријевић, ученице четврте године, у пратњи педагога гимназије Живкице Ђорђевић и професорке физике Маје Јовановић Глигоријевић.

Ученице су подстакнуте учешћем у пројекту „Најјаче против насиља“ у организацији удружења „Свет речи“ из Велике Плане, који је за циљ имао едукацију младих људи  да препознају, мапирају, дефинишу и затим дискутују о насилним ситуацијама, како би на концу решили проблем истих, дошле на идеју да креативним перформансом који укључује балетске способности Данице и Тамаре, а вођене гласом Марије и Саре, на један суптилан, театарски начин, скрену пажњу на појаву вршњчког насиља које задњих година на жалост бележи алармантну учесталост и отворе питања могућности превенције истог.

Да наши праламентарци нису остали равнодушни на овај приказ, говори и чињеница да су и те како имали шта да кажу на постављена питања и чак учествовали у реализацији и дешифровању порука које стоје иза кореографије коју су нам ученице приказале.

 

Акција Ученичког парламента „Направи хранилицу за птице“

Чланови ученичког парламента основне школе „Свети Сава“ су у четвртак 15. Октобра искористили лепо време и уз поштовање свих мера које у складу са тренутном ситуациом насталом услед епидемије Covid – 19 препоручује наше здравство, приступили акцији „Направи хранилицу за птице“. Прe   дседник ученичког парламента Немања Јаблановић је поделио са члановима путем интернета неколико туторијала са различитих јутјуб канала на ову тему а онда када су изабрали модел по коме ће правити хранилице наши парламентарци су равносно и са доста ентузијазма прионули на посао који смо крунисали постављањем хранилица на дрвеће у дворишту школе.

 

 

 

 

 

 

„Interactive mathematics notebooks“

Наставница математике Јелена Марковић и ученици 8/2 одељења награђени су националном ознаком квалитета за eTwinning пројекат „Interactive mathematics notebooks“.

 

Града Пожаревца и ЦИП потписали Меморандум о сарадњи

У оквиру пројекта „Партнерство за праведно квалитетно образовање“ потписан је Меморандум о сарадњи града Пожаревца са Центром за интерактивну педагогију. У има града уговор је потписао Саша Павловић градоначелник Пожаревца.
Пројекат „Партнерство за праведно квалитетно образовање“ реализују Центар за интерактивну педагогију, у сарадњи са Дечијом фондацијом “Песталоци”, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Партнери на пројекту су градови Пожаревац, Прокупље и Шабац.
Потписивање меморандума о сарадњи, по речима Саше Павловића, градоначелника Пожаревца је још један корак који Пожаревац чини на оснаживању просвете у граду а самим тим и у Србији. Градоначелник сматра да пројекат може донети видљиве резултате у веома кратком временском периоду. Из града Пожаревца у пројекат су укључене Основне школе “Свети Сава“, као фокус школа, “Вук Караџић” и “Доситеј Обрадовић“.
Меморандум је по речима Александре Калезић Вигњевић, координаторке пројекта веома важан за школе које су у њега укључене. Славица Кијевчанин, директорека Дечије фондације “ Песталоци” је истакла да када се започињу овакви пројекти је веома важна подршка локалне заједнице. Период релизације пројекта је јанур 2020. децембар 2022. године.

 

Ode to joy, performed by students from France, Bulgaria, Greece and Serbia

 

Пројекти