Пробни квалификациони испит

Полазници су радили пробни квалификациони испит из предмета Математика, Српски језик и из предмета Физика, Хемија, Географија, Билогија, Историја (Комбиновани тест). На овај начин наставили су да се припремају за завршни квалификациони испит. Полазници су показали одређени ниво знања из сваког предмета. Сви наставници су сагласни да је пробни тест урађен добро. Наставиће да увежбавају са својим наставницима.
Аутор:М. Марковић

Пано љубави

Ученици наше школе, али и полазници образовања одраслих учествовали у стварању паноа љубави, тако што су писали језиком љубави о љубави, а библиотекарке су направиле пано који нам показује да је дивно када се пружамо другима љубав и о томе говоримо. Ширите љубав!

 

Заштитимо наше жене

У петак 24.11.2017. одржано је предавање полазницима с намером да се упознају са Међународним даном борбе против насиља над женама који се у свету обележава 25.11.2017. Предавање су осмислили Марија Марковић, Слађана Којић, Ивана Буљевић и Душица Ковачевић. Полазници су информисани о сестрама Мирабел и њиховом залагању у оквиру покрета Лептири, као и о њиховом страдању од стране режима Доминиканске републике.
Након тога, слушали су статистичке податке и насиљу над женама у Србији у протеклим годинама. Полазници су добијали прилоге у којима су могли и сами да прочитају поражавајуће податке, као и да виде фотографије из неких кампања које указују како се посматра насиље. Заједнички су дошли до закључка да су насилници углавном мушкарци, партнери, синови, унуци, рођаци, комшије…
Полазници су активно учествовали и показало се да познају видове насиља. Предавање је веома заинтересовало полазнике, зато што су имали различита мишљења и виђења о овој теми, дошло је до њиховог излагања уз аргументе. Без обзира на различитости сви смо били сложни у једној ствари да насиље не треба толерисати, да постоје установе које могу спречити насилника да врши насиље над женама и децом.
Аутор: М. Марковић

У сусрет новим полазницима

У сусрет новим полазницима У ОШ „Свети Сава“ Пожаревац школске 2016/2017.године формирано  је седам одељења. Наиме, основно образовање одраслих остварује се у три циклуса у трајању од по годину дана. Настава се одвија на српском језику. У матичној школи било је 44 полазника у сва три циклуса.  У издвојеном одељењу у КПЗ Забела завршило је 29 полазника, а у КПЗ за жене 2. циклус 11 полазница.  Важно је напоменути да наша школа има оспособљен школски тим за образовање одраслих и остваривање основног образовања одраслих. Тим се састоји од директора, наставника, стручних сарадника и педагошког асистента односно андрагошког асистента. Важно је истаћи да су полазници учествовали у ваннаставним активностима прославе Нове године, спортским активностима, присуствовали су представи „Преображај“. На крају трећег циклуса полазници имају право да упишу бесплатно ванредно средњу школу. Наставници су увек ту да им помогну, што бивши полазници знају и радо долазе да потражу помоћ. И наши полазници имају завршни испит из српског језика, математике и комбиновани тест. У матичној школи и у КПЗ Забела одржан је завршни испит у три дана, 14.6.-16.6.2017. године. У матичној школи полагало је 15 полазника и ово су њихови резултати:

Српски језик: 4,9                   Математика: 4,02                   Комбиновани тест: 7,17.

У издвојеном одељењу КПЗ Забела полагању је приступило 9 полазника са следећим резултатима:

Српски језик: 7,08               Математика: 5,91               Комбиновани тест: 8,97

Тим за образовање одраслих и остваривање основног образовања одраслих и ове године очекује велики број полазника, који већ годинама доказују да се човек учи док је жив, да за образовање никада касно није. Желимо срећан почетак или наставак школовања свим одраслима који то желе!  Аутор: Марија Марковић

 

Школа је поново у моди

У школској 2017/2018. години образовање одраслих се одвија у 9 одељења, на следећи начин, у централној школи постоји први, два одељења другог циклуса и трећи циклус. У издвојеном одељењу у КПЗ Забела постоје три одељења, а у КПЗ за жене постоје два одељења, први и трећи циклус. Укупно има 111 полазника.
Треба истаћи да сви полазници редовно посећују наставу и да се на њиховим лицима види истинска срећа што имају прилику да се школују опет, ипак неки полазници су се први пут сусрели са школом. Тим за основно образовање одраслих веома је мотивисан за рад, али и спреман да мотивише полазнике и да им буде подршка у школовању.
Желимо срећу у раду свим полазницима, да се описмене, савладају математичке проблеме, дигитално се описмене, проговоре енглеским језиком, науче основе физике, хемије и биологије, да прошире знања из географије, науче се предузетништву и да одговорно живе у друштву.  Аутор: Марија Марковић

 

Реци здраво нездравој храни!

   У понедељак 16.10.2017. наставници и полазници свих циклуса обележили су Светски дан здраве хране. Полазници су имали предавање о значају здраве исхране, али и подсетили су се здравих намирница, које се у Србији не користе често, али су веома здраве и помажу код превенције многих обољења. Предавања су одржали Душан Радовановић, Слађана Којић,Марија Марковић и Душица Ковачевић.

Наши полазници су учествовали у предавању, више знања су показале полазнице, зато што су домаћице и мајке. Активно су сви одговарали на питања о здравим и нездравим навикама. На крају предавања сви су добили јабуку, која је и симбол здравог живота. Уз следеће стихове завршили смо предавање.

„Ко је  млађан, нек се ружом кити,

Ко је жедан, нека воду пије,

Ко је болан, нек јабуке једе.“

Међутим, полазници су добили и савете како да безбедно припремају и користе здраве намирнице. Уз заједничко обећање да ћемо се сви трудити да се хранимо здраво завршили смо предавање. Аутор: Марија Марковић