Љубавно писмо

Име и презиме наставника: Катарина Гашић
Наставни предмет: Српски језик
Наставна јединица: Приватно писмо
Задатак: Написати љубавно писмо
Циклус функционалног основног образовања одраслих:  други
Разред: пети
(КПЗ Забела)

 

 

Полазници осмишљавали рекламе

У оквиру теме „Сам свој газда“ колегиница Ивана Пауновић је са полазницима 3. циклуса МЗ радила радионицу на тему осмишљавање рекламе за сопствено предузеће. Поред реклама прављен је и бизнис план за предузеће „Забела транс“ који су полазници осмислили. 

 

Исто тако 3. циклус ЖЗ су урадили своју рекламу, заједничким напорима.

 

Упис полазника

Упис полазника у 1. циклус(од 1.до 4.разреда),2. циклус(5.и 6.разред), 3. (7.и 8.разред) је сваког дана до 31.8.2020. у ОШ „Свети Сава“.Школа од самог почетка увођења образовања одраслих је укључена у рад са одраслима. Сви наши наставници су обучени и стручни за рад са одраслима. НИЈЕ ТЕШКО БИТИ ПИСМЕН, А НИЈЕ НИ ЛАКО, ОБРАЗУЈ СЕ, САД ЗНАШ КАКО!

Пробни завршни испит за „Другу шансу“

Полазници 3.циклуса наше школе полагали су пробни завршни испит. Све је протекло без проблема. Полазници очекују завршни испит.

 

Представа и дружење са Деда Мразом

Новобогишња забава је представа коју су гледали полазници у централној школи заједно са својом децом дана 26.12.2019. Тим за Основно образовање одраслих је припремио представу, наставници су глумили и представа је била забавног и едукативног карактера. Након представе најмлађи су се дружили и фотографисали са Деда Мразом. Желимо свим полазницима успешну 2020.годину!
Аутор: М.Марковић

Драма у КПЗ-у

Наставници Ивана Буљевић, Душица Ковачевић, Живојин Ивковић, Душан Радовановић, Петар Пантић, Славица Миловановић, Сободан Микшић и Ивана Пауновић су имали част да погледају представу коју су припремиле штићенице КПЗ-а за жене 30.12.2019. Оне су уложиле велики труд, а током гледања представе сви присутни су уочили и изузетне таленте.

КЉУЧНЕ КОМПЕТЕНЦИЈЕ У ОБРАЗОВАЊУ ОДРАСЛИХ

Дана 16.10.2019. чланови школског тима Основног образовања одраслих присуствовали су националној ЕПАЛЕ конференцији Методе и технике развоја кључних компетенција у образовању одраслих. Конференција је била подељена у три дела: пленарна предавања, радионица, завршна реч (о Еразмусу+). Чланови школског тима Душан Радовановић, Слободан Микшић и Оливера Илић одабрали су радионицу Персонализовани приступ у раду са одраслима, Лоранс Мартен, а Душица Ковачевић, Светлана Спасић, Ана Косановић, Душанка Ивковић, Петар Пантић и Марија Марковић одабрали су радионицу Значај рада школског тима у развоју међупредметних компетенција, Александре Пејатовић, Едисе Кецап. Аутор: М.Марковић

Ништа не може бити препрека образовању

У новој школској години оформили смо 11 одељења, 5 у матичној школи, 3 у КПЗ-у за жене и 3 у КПЗ-у Забела, са укупно 164 полазника. Нова школска година донела је већу мотивисаност за рад, али и заинтересованост самих полазника. Наиме, Тим за основно образовање одраслих читаве године непрестано повећава свест о значају образовања, о добити коју она доноси. Ми смо задовољни када описменимо једног полазника, а он сам увиди вредност завршене основне школе, па утиче на своје чланове породице, рођаке, пријатеље.
Честитамо почетак школске године свим полазницима уз наш слоган:
„Није тешко бити писмен, а није ни лако,
образуј се, сад знаш како!“
Аутор: Марковић Марија

Име је знак

Радионица којом је обележена Дечја недеља код полазника у другом и трећем циклусу у централној школи и другом циклусу у КПЗ-у за жене и КПЗ-у Забела одржана је у два дана од 7. до 8. октобра. Полазници су се упознали са начином добијања имена, обичајима, веровањима и занимљивостима о именима. Упознали су се са поделом имена и значењем женских и мушких имена у Србији, као и са значењем имена оријенталног, турског и персијског порекла-муслиманским именима. Врло мотивисани и заинтересовани за ову тему, напустили су радионицу размишљајући о многим именима која нас окружују.
Аутор: М. Марковић

Њена прича

У петак 21.12.2018. учитељица Јована Јанковић и наставница биологије Ивана Буљевић имале су част да погледају представу „Њена прича“ које су припремиле жене из КПЗ-а за жене.  Представа је едукативног карактера, представљен  је проблем насиље над женама. Посета представе је наставак сарадње нашег тима ООО и КПЗ-а за жене.

Новогодишње честитке

У издвојеним одељењима у КПЗ-у за жене и КПЗ-у Забела и ове године полазници су уз празничну атмосферу правили уникатне честитке. Сви полазници су показали креативност и уживали су у прављењу новогодишњих честитки. Користећи новогодишње елементе креирали су своју честитку коју ће послати некој драгој особи.
Реализатори ове радионице су Јована Јанковић, Ивана Буљевић, Душан Радовановић, Марија Марковић

Декупажом у празничном духу

У одељењима ООО централне школе одржана је дводневна радионица о декупажу. Овом радионицом се наставља сарадња од прошле године са удружењем „Чаробних руку дело“.
Полазници су показали да су веома креативни што се види на продуктима њиховог рада. Украшавали су сијалице, флаше, теглице новогодишњим и зимским мотивима. Сви полазницима се веома допала радионица, јер су нешто креативно научили, а могли су и понети своје радове.

КАД СИ ТОЛЕРАНТАН ЖИВОТ ТИ ЈЕ ЛЕПШИ!

У издвојеним одељењима у КПЗ-у за жене и КПЗ-у Забела одржана је едукативна радионица поводом Међународног дана толеранције. На почетку радионице полазници су слушали песму и погледали филм о толеранцији. Након филма уследило је предавање о значају толеранције, полазници су износили своје ставове. Други део радионице била је игра асоцијација речи на слово Т и С, а након тога су полазници правили картице толеранције које ће остати у њиховим учионицама. На картицама толеранције биле су реченице:
* ТЕСТ ХРАБРОСТИ ДОЛАЗИ КАДА СМО У МАЊИНИ, А ТЕСТ ТОЛЕРАНЦИЈЕ КАДА СМО У ВЕЋИНИ!
* ПРИХВАТИ РАЗЛИЧИТОСТ.
* ТОЛЕРАНЦИЈА=НЕНАСИЉЕ
* толеранција+ љубав = живот без мржње
*ТОЛЕРАНЦИЈА ЈЕ ПОШТОВАЊЕ ТУЂИХ РАЗЛИЧИТОСТИ!
*ТОЛЕРАНЦИЈОМ ПОКАЗУЈЕМО СВОЈУ ЦИВИЛИЗОВАНОСТ.
* ДЕЦА УЧЕ ОД ОДРАСЛИХ, УПУТИТЕ ИХ НА ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ. СВИ СМО ЈЕДНАКИ И ТОЛЕРИШЕМО СЕ МЕЂУСОБНО!
*ТИ СИ ТОЛЕРАНТАН КАД НЕ УГРОЖАВАШ ДРУГЕ!
*ТИ СИ ТОЛЕРАНТАН КАД НЕ ЗЛОСТАВЉАШ ОНЕ КОЈИ СУ ДРУГАЧИЈИ!
*НЕМАШ ПРАВА НА ТУЂИ ЖИВОТ, АЛИ ИМАШ ОБАВЕЗУ ДА ПРИХВАТИШ ИАКО СЕ РАЗЛИКУЈЕ ОД ТВОГ!
Полазници су били веома мотивисани за рад и врло креативни.
Реализатори: Марија Марковић, Душица Ковачевић

Почела нова школска година

Школска 2018/2019. година почела је и нашим драгим полазницима. Ове године ОШ „Свети Сава“ има девет одељења, три одељења првог циклуса, три одељења другог цикллуса и три одељења трећег циклуса. Одељења су оформљена у централној школи и истурена у КПЗ Забела и КПЗ-у за жене. Тим за ООО започео је описмењавањеи увођење полазника у функционално школовање. Сви полазници показују интересовање за рад, а наставници су ту да им у томе помогну.
Полазници, желимо Вам сртећу у даљем школовању.
Аутор: М.Марковић

Европски дан језика

Дана 5.10.2018. године у ОШ „Свети Сава“ је обележен Европски дан језика. Иако се он обеежава 26.9. сваке године, координатор пројекта и учесници у истом су сматрали да би у обележавање овог Дана требало укључити и полазнике Основног образовања одраслих (ООО), те смо тако одлучили да обележавање истог „померимо“ за прву недељу у овој школској години у ООО.
У обележавању Европског дана језика су учествовали полазници ООО, ученици седмог разреда наше школе, а за реализацију су били задужени наставник информатике/помоћник директора, учитељ/библиотекар и наставник историје. Учитељ/библиотекар Слађана Којић је направила и два паноа на хамер папиру, један са интересантним чињеницама о европским језицима, а други са основним подацима о Еразмус + програму и овогодишњем пројекту наше школе – „Целоживотно учење као образовање за будућност“. Наставник историје и координатор пројекта Петар Пантић је упознао присутне са најважнијим чињеницама о овогодишњем пројекту, шта су Еразмус + и Фондација Темпус, те како је одабрано име нашег пројекта и како то може и треба да значи свима присутнима, и ученицима и полазницима ООО.
Учесници ове манифестације су имали прилике да виде и чују најзначајније особености европских језика, од поделе међу њима, преко посебне групе која не припада ни једној од три највеће до најстаријег живог европског језика – баскијског. Присутни су учествовали у квизовима који се налазе на веб страници Европског дана језика, и притом су на другом квизу – Државе и језици – остварили максимални резултат.
Прва десиминациона активност у оквиру овогодишњег пројекта је дала јако позитивне сигнале и надамо се да ће свака следећа бити пођеднако успешна.

Координатор пројекта – Петар Пантић

Пробни квалификациони испит

Полазници су радили пробни квалификациони испит из предмета Математика, Српски језик и из предмета Физика, Хемија, Географија, Билогија, Историја (Комбиновани тест). На овај начин наставили су да се припремају за завршни квалификациони испит. Полазници су показали одређени ниво знања из сваког предмета. Сви наставници су сагласни да је пробни тест урађен добро. Наставиће да увежбавају са својим наставницима.
Аутор:М. Марковић

Пано љубави

Ученици наше школе, али и полазници образовања одраслих учествовали у стварању паноа љубави, тако што су писали језиком љубави о љубави, а библиотекарке су направиле пано који нам показује да је дивно када се пружамо другима љубав и о томе говоримо. Ширите љубав!

 

Заштитимо наше жене

У петак 24.11.2017. одржано је предавање полазницима с намером да се упознају са Међународним даном борбе против насиља над женама који се у свету обележава 25.11.2017. Предавање су осмислили Марија Марковић, Слађана Којић, Ивана Буљевић и Душица Ковачевић. Полазници су информисани о сестрама Мирабел и њиховом залагању у оквиру покрета Лептири, као и о њиховом страдању од стране режима Доминиканске републике.
Након тога, слушали су статистичке податке и насиљу над женама у Србији у протеклим годинама. Полазници су добијали прилоге у којима су могли и сами да прочитају поражавајуће податке, као и да виде фотографије из неких кампања које указују како се посматра насиље. Заједнички су дошли до закључка да су насилници углавном мушкарци, партнери, синови, унуци, рођаци, комшије…
Полазници су активно учествовали и показало се да познају видове насиља. Предавање је веома заинтересовало полазнике, зато што су имали различита мишљења и виђења о овој теми, дошло је до њиховог излагања уз аргументе. Без обзира на различитости сви смо били сложни у једној ствари да насиље не треба толерисати, да постоје установе које могу спречити насилника да врши насиље над женама и децом.
Аутор: М. Марковић

У сусрет новим полазницима

У сусрет новим полазницима У ОШ „Свети Сава“ Пожаревац школске 2016/2017.године формирано  је седам одељења. Наиме, основно образовање одраслих остварује се у три циклуса у трајању од по годину дана. Настава се одвија на српском језику. У матичној школи било је 44 полазника у сва три циклуса.  У издвојеном одељењу у КПЗ Забела завршило је 29 полазника, а у КПЗ за жене 2. циклус 11 полазница.  Важно је напоменути да наша школа има оспособљен школски тим за образовање одраслих и остваривање основног образовања одраслих. Тим се састоји од директора, наставника, стручних сарадника и педагошког асистента односно андрагошког асистента. Важно је истаћи да су полазници учествовали у ваннаставним активностима прославе Нове године, спортским активностима, присуствовали су представи „Преображај“. На крају трећег циклуса полазници имају право да упишу бесплатно ванредно средњу школу. Наставници су увек ту да им помогну, што бивши полазници знају и радо долазе да потражу помоћ. И наши полазници имају завршни испит из српског језика, математике и комбиновани тест. У матичној школи и у КПЗ Забела одржан је завршни испит у три дана, 14.6.-16.6.2017. године. У матичној школи полагало је 15 полазника и ово су њихови резултати:

Српски језик: 4,9                   Математика: 4,02                   Комбиновани тест: 7,17.

У издвојеном одељењу КПЗ Забела полагању је приступило 9 полазника са следећим резултатима:

Српски језик: 7,08               Математика: 5,91               Комбиновани тест: 8,97

Тим за образовање одраслих и остваривање основног образовања одраслих и ове године очекује велики број полазника, који већ годинама доказују да се човек учи док је жив, да за образовање никада касно није. Желимо срећан почетак или наставак школовања свим одраслима који то желе!  Аутор: Марија Марковић

 

Школа је поново у моди

У школској 2017/2018. години образовање одраслих се одвија у 9 одељења, на следећи начин, у централној школи постоји први, два одељења другог циклуса и трећи циклус. У издвојеном одељењу у КПЗ Забела постоје три одељења, а у КПЗ за жене постоје два одељења, први и трећи циклус. Укупно има 111 полазника.
Треба истаћи да сви полазници редовно посећују наставу и да се на њиховим лицима види истинска срећа што имају прилику да се школују опет, ипак неки полазници су се први пут сусрели са школом. Тим за основно образовање одраслих веома је мотивисан за рад, али и спреман да мотивише полазнике и да им буде подршка у школовању.
Желимо срећу у раду свим полазницима, да се описмене, савладају математичке проблеме, дигитално се описмене, проговоре енглеским језиком, науче основе физике, хемије и биологије, да прошире знања из географије, науче се предузетништву и да одговорно живе у друштву.  Аутор: Марија Марковић

 

Реци здраво нездравој храни!

   У понедељак 16.10.2017. наставници и полазници свих циклуса обележили су Светски дан здраве хране. Полазници су имали предавање о значају здраве исхране, али и подсетили су се здравих намирница, које се у Србији не користе често, али су веома здраве и помажу код превенције многих обољења. Предавања су одржали Душан Радовановић, Слађана Којић,Марија Марковић и Душица Ковачевић.

Наши полазници су учествовали у предавању, више знања су показале полазнице, зато што су домаћице и мајке. Активно су сви одговарали на питања о здравим и нездравим навикама. На крају предавања сви су добили јабуку, која је и симбол здравог живота. Уз следеће стихове завршили смо предавање.

„Ко је  млађан, нек се ружом кити,

Ко је жедан, нека воду пије,

Ко је болан, нек јабуке једе.“

Међутим, полазници су добили и савете како да безбедно припремају и користе здраве намирнице. Уз заједничко обећање да ћемо се сви трудити да се хранимо здраво завршили смо предавање. Аутор: Марија Марковић