Наши пројекти:

Različito identični
Neka zasija Sunce u našim školama
Celoživotno učenje kao obrazovanje za budućnost
Svetla! Kamera! Akcija!
Naše razlike su naše bogatstvo
Zajedno za zeleniju budućnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Države i gradovi koje smo obišli u okviru Erasmus+ akreditacije

E-book_akreditacije_II_izdanje

Интерактивна мапа:

Erazmus+ TraveledMap

Anketa o programu Erasmus + u našoj školi

Извештај о учешћу наше школе у програму Ерасмус+ у школској 2021/2022. години

Наша школа је постепено попуштање противпандемијских мера дочекала више него спремна да коначно почне са мобилностима у укупно 6 Ерасмус+ пројеката школских партнерстава за размене који су одбрени још прошле или чак претпрошле школске године. Пет пројеката се односе на

Прва мобилност се одржала почетком јула месеца 2021. на острву Лезбос у Грчкој у оквиру пројекта „Нека засија Сунце у нашим школама“. Тродневном састанку координатора овог пројекта су присуствовали, поред домаћина и представника партнерских школа из Француске (координатори пројекта) и Бугарске, директор школе Маргарета Секуловић и координатор Тима за пројекне активности Петар Пантић. Од овог путовања до данас је прошло округло годину дана а ученици и запослени наше школе су обишли, редом, државе: Грчку, Италију (два пута), Румунију, Литванију, Шпанију (два пута), Турску (чак три пута), Естонију, Хрватску, Француску, Португал (два пута), Северну Македонију и Бугарску. Укупно је на мобилностима било 54 ученика и 21 запослени, од чега је пар ученика ишло по два пута, с обзиром да су као најбољи ученици школе одабрани за учешће у првом нашем пројекту „Различито идентични“.

Заједничко свим пројектима и мобилностима јесте да су наши ученици стекли немерљиво искуство боравка у иностранству (више од половине деце није имало пасош до сада), обишли су државе и места на која вероватно никад не би сами отишли (Естонија, Литванија, Португал), упознали су нове културе, религије, обичаје, националне кухиње (од Шпаније до  Турске, од Француске до Грчке), обишли су културно – историјске знаменитости непроцењиве вредности и од светског значаја (Ајфелов торањ у Паризу, Споменик открићима у Лисабону, Аја Софију у Истанбулу, Саграда Фамилију у Барселони), посетили су неке од најрепрезентативнијих музеја на свету (Лувр у Паризу, Гугенхајм у Билбау, Топкапи палату у Истанбулу, Пикасов музеј у Барселони), видели су природне феномене какви ретко где могу да се виде (Поларну светлост у Естонији, Долину димњака у Кападокији у Турској), поквасили су ноге у Егејском, Јадранском, Црном, Средоземном мору и Атлантском океану… И то све за  само годину дана.

Запослени су, поред учешћа у пројектима у пратњи деце, имали такође своје активности у пројектима. Стекли су велико искуство посматрањем часова у партнерским школама, научили су доста о образовним системима држава у којима су боравили, имали су прилику да  упореде техничку опремљеност наше и партнерских школа, усавршили су своје језичке, културолошке, професионалне и друге компетенције које су свакако позитивно утицале на побољшање свакодневне наставе.

Да не буде како смо само путовали, два пута смо угостили партнерске школе, премијерно у Октобру 2021. кад су нам у посети биле школе из Португала и Турске и у Априлу 2022. кад су нас посетиле школе из Северне Македоније, Турске, Литваније и Румуније. У овој другој мобилности све школе су дошле са по два тима, што је значило да смо у једном тренутку били домаћини за укупно 49 гостију из иностранства. Надамо се да смо свима остали у добром сећању.

У наредној школској години имаћемо још више посла и, самим тим, још више путовања. Школа је у 2022. години за успешан вишегодишњи труд у спровођењу програма Ерасмус+ програма аплицирала и награђена „Ерасмус акредитацијом до 2027. године“, што ће омогућити још већи број мобилности наших запослених и ученика у наредној години. Сезону отвара састанак координатора у Берлину и за тиме се смењују мобилности у Мађарској, Шпанији, Пољској, Немачкој, Хрватској, Финској, Норвешкој и Шведској. Поред акретиције имамо још три стара пројекта који су продужени и за наредну школску годину а у току августа месеца очекујемо да неколико нових пројеката буде одобрено који ће значити још више мобилности за наше ученике и запослене. Неке процене су да ће само у наредних годину путовати више од 130 наших ученика и 30 запослених по чему смо апсолутни рекордери кад су у питању школе на територији Републике Србије.

Координтор Тима за пројектне активности,

Петар Пантић

6.7.2022.

ОШ „Свети Сава“ у програму „Ерасмус +“

Основна школа „Свети Сава“ ће по четврту годину за редом учествовати у програму Европске уније – „Ерасмус +“. Прве две године пројекти су одобравани само за учешће наставника, док је од прошле године омогућено учешће и ученика основних и средњих школа са територије Републике Србије. Прошле године је одобрен пројекат „Различито идентични“ са партнерским школама из Хрватске, Турске и Португала и само због пандемије КОВИД-19 се нису реализовале активности путовања у оквиру овог пројекта; датум организовања одласка у ове земље и доласка наших партнера ће бити у току наредне године. Укупно 15 ученика наше школе и 12 наставника ће имати прилику да борави и усавршава се у иностранству.

У овом конкурсном року, школа „Свети Сава“ је конкурисала као партнер и одобрено је пет пројеката укупне вредности преко 120.000 €; четири пројекта су за ученике и један је за запослене у Функционалном основном образовању одраслих.

Пројекти су врло разноврсни и базирају се на заштити животне средине и екологији, превазилажењу културних разлика и учења о другим културама, интеграцији мањина и миграната, а као најинтересантнији међу ученицима се издвојио – млади креативни јутјубери. Преко 70 ученика школе и више од 30 наставника ће учествовати у овим пројектима и посетити 15 европских држава (неке и по више пута) обићи партнерске школе и разменити искуства са европским вршњацима и колегама.

ОШ „Свети Сава“ је једина основна школа са територије града која учествује у овом програму, а ове године има убедљиво највише одобрених пројеката на у Републици Србији.

Програм Европске уније „Еразмус +“ је програм који обезбеђује финансирање пројеката у области образовање, спорт и млади. Република Србија има статус програмске земље и раврноправна је земљама Европске уније.

 

Одабир ученика за пројекат „Заједно за зелену будућност“

У нашој школи је у току октобра месеца био конкурс за учешће у „Еразмус+“ пројекту – „Заједно за зелену будућност“. Ученици су писали мотивациона писма у којима су навели шта их мотивише да се баве екологијом, како би унапредили своју праксу, како виде учење и дружење са другарима из партнерских школа, али и где виде себе на крају овог пројекта. Критеријум за одабир је било добро написано мотивационо писмо, али смо водили рачуна и о материјалној ситуацији ученика. Укупно се пријавио 31 ученик, а одабрани су следећи:
1. Катарина Нешић, 5-1
2. Мина Микић, 5-3
3. Теодора Ђокић, 6-1
4. Теодора Љубић, 6-1
5. Вук Миливојевић, 6-1
6. Ема Спасовић, 6-1
7. Стефан Јовић, 6-2
8. Јована Стојковић, 6-2
9. Марија Поучковић, 6-3
10. Јелена Илић, 6-3
11. Ена Миленковић, 6-3
12. Стефан Кузмић, 7-1
13. Алекса Шумоња, 7-2
14. Ива Милојевић, 7-2
15. Јелена Милетић, 7-2
16. Ивана Стевановић, 7-3
Сви остали ученици који нису испунили услове конкурса, али и они који су одабрани а сматрају да би можда били бољи у другим пројектима, усмерени су да се пријаве и за остала три пројекта у којима наша школа учествује: „Светла! Камера! Акција“ о младим јутјуберима, „Нека засија Сунце у нашој школи“ о укључивању Рома и миграната у друштво, као и „Наше различитости су наше благо“ у којем ћемо упознати све оно што краси културу сваке од земаља учесница у пројекту.