Караван  за климу
Фудбалери први на оружном
Поподне са планинарима

Продужени боравак

Мобилности

Сервисне информације

Вести

Тамара освојила два прва места на међународним такмичењима

У року од месеца дана, на два различита међународна такмичења у соло певању наша ученица Тамара Марјановић освојила је два пута прву награду. Прво је  Међународно такмичење соло певача „Мокрањац “ и одржано је у Неготину 29.3.2024. године, друго је одржано данас Крагујевцу. У питању је Међународно такмичење соло певача „Милоје Милојевић“.  На оба такмичења Тамара је била најмлађи уцесник у својој категорији.

 

Окружно такмичење из биологије

Резултати окружног такмичења из биологије:

Braničevski_7_8_razred

Braničevski_5_6_razred

Промена изабраног предмета на трећем тесту

По календару активности, од 08.-11. априла 2024. године родитељи/дзз могу изменити пријаву за ЗИ у смислу промене изабраног предмета на трећем тесту.

Поступак измене пријаве је следећи:

– Родитељ/дзз попуњава нови образац 42 где датум подношења пријаве мора бити од 08. до 11. априла 2024. године

– Пријаву подноси у школи у којој ће ученик полагати ЗИ

– Директор/овлашћено лице поништава постојећу евидентирану пријаву и уноси нову.

Водити рачуна да се на новој пријави за сва три теста унесу исправни подаци, јер је уочено на пробном ЗИ да су постојале грешке приликом дефинисања језика на ком се полаже тест, парилагођавања (увећен фонт иако не постоји документација)…

Ако има пријава у којима су уочене грешке треба их заменити новим пријавама са исправним подацима.

Замена пријаве се односи и на ученике који имају активну пријаву за стандардни/е тест/ове, а у међувремену су добили решења интерресорних комисија да ОШ завршавају по ИОП-у. У оваквим ситуацијама пошаљите захтев за откључавање школе да бисте у подацима о ученику променили податак о ИОП-у.

У овом периоду је на АП МСШ потребно извршити и премештања ученика из једне у другу школу код којих је дошло до овакве промене. Школа из које је ученик премештен поништава његову активну пријаву, затим врши „Премештање ученика“ у нову школу која га прихвата и на основу поднетог обрасца 42 од стране родитеља/дзз новој школи, евидентира нову пријаву за ЗИ на АП МСШ. Претходно је потребно да обе школе пошаљу захтеве за откључавање школа.

Такође, пријава се подноси и за ученике који до сада нису имали евидентирану ни једну пријаву за ЗИ, а школа је у међувремену добила попуњен образац 42 од стране родитеља/дзз тих ученика.

За измену података о ученику (пребацивање ученика у другу школу, уносу новог ученика, промена ИОП-а или било ког другог матичног податка) директор или овлашћено лице школе треба да ми и-мејлом пошаље захтев за откључавање школе у коме се наводе ИБ или ЈМБГ, презиме и име ученика и кратак опис шта се мења за тог/те ученике.

 

Списак уџбеника за 2. и 6. разред

Караван  за климу

Караван  за климу је изложба поставка која стигла код нас у  школу   преко програма Еко школе. Ова изложба се састоји  из шест делова коју је осмислио Француски институт из Београда.
Изложба показује начин на који смо сви ми човек биљке и животиње биодиверзитет угрожени због климатских промена које свакодневно осећамо и које утичу на квалитет нашег живота.
Такође повезујући борбу за очување вода  као и значај човека који доприноси у својој локалној заједници очување свих водених ресурса.
Изложба показује 15 златна правила приликом коришћења воде која доприноси очувању вода у нашој локалној заједници.

Међународни дан матерњег језика

Од 2000. године, Међународни дан матерњег језика обележава се 21. фебруара. Ову одлуку УНЕСКО подржала је Генерална скупштина Уједињених нација, специјалном резолуцијом којом је позвала све државе чланице „да промовишу очување и заштиту свих језика које користе народи света“.

„Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада“.
Ове речи које је у 19. веку забележио реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић сликовито дочаравају колики је значај неговања и очувања језика за сваки народ и за сваког појединца на свету.
Љубав према матерњем језику и његовом богатству треба свакодневно гајити кроз говор, читање и писање, а данашњи дан, 21. фебруар, обележили смо у нашој школи и показали велико интересовање за очување и неговање српског језика. Уз подршку наставнице Оливере Илић и ученика 8/2 разреда, припремлјен је материјал у школској библиотеци. Направљени су плакати на којима  су истакнути подаци о данашњем дану и много примера заборављених речи, речи које смо присвојили из других језика, смешних кованица… Ученици су проналазили и записивали најнежније српске речи, речи које их мотивишу и речи које их обавезују. Читали су и покушавали да правилно и брзо изговоре брзалице.

Библиотекарка, Слађана Којић    

Временска капсула: Ученици закопали писма која су писали себи у будућности

Овогодишња генерација петака у Основној школи “Свети Сава” закопала је временску капсулу са писмима која ће поново прочитати за три године када буду одлазили из основне школе.

Идеја о закопавању временске капсуле потекла је од наставника српског језика у овој школи Слободана Јотића, коме је ово трећа генерација са којом реализује свој пројекат. На самом почетку наставник је ученицима прочитао своје писмо које је такође стављено у капсулу.

“Била ми је генерално идеја и мотив то да они стварају одговорност према својим жељама и онда ми је пало на памет да би то могли да урадимо на тај начин. А иначе постоји наставна јединица у српском језику где они пишу писмо себи. И онда сам спојио то писмо и то да у њему буде неко завештање, нешто за будућност”, појашњава Јотић.

У временској капсули налазе се писма ученика која су они написали самима себи, а у којима су себи послали поруке и жеље за будућност.

“Оно што је циљ и идеја овог мог пројекта је да они буду свесни да имају неке изазове које треба да реше у наредном периоду. То значи да би било лепо да они те своје поруке и жеље које су самима себи написали и остваре. Ја се надам да ће те жеље да их обавезују и да све то што су сами себи пожелели за будућност постане за њих једна врста знака у којем ће они моћи да виде своје будуће циљеве које ће стварити”.

Своју временску капсулу до сада су откопале две генерације осмака које су завршиле основну школу, а наставника смо питали какве су им биле реакције када су након три године прочитали оно што су себи пожелели као петаци. Они су своја писма читали на последњем часу српског језика у осмом разреду.

“Постоји један амбивалентан однос према томе. Зато што неки знају да нису испунили своја очекивања и не желе да читају своје речи. Идеја овога суштински и није да они то једног дана прочитају, него да размишљају о томе шта су себи поручили. Па ако су рекли да ћу да смршам, онда ћу се трудити да смршам. Ако су рекли да ће бити одлични, трудиће се да буду одлични. Они који испуне своје жеље, воле да им се прочита њихово писмо”, закључује наставник.

Садашњи петаци су себи углавном пожелели да имају добре оцене, постану боље особе, имају пуно другова, али и да смршају. Како кажу трудиће се да те своје жеље у наредном период и остваре, а неки од њих су већ почели да раде на томе, а да ли ће за три године желети да њихова писма буду прочитана, или ће бити разочарани, остаје им да о томе размишљају.

Извор: Boom93

Упознавање ученика са планинарењем

Планинарски клуб “Вукан” обишао је Основну школу “Свети Сава” у Пожаревцу и ученицима презентовао своје активности.

“Планинарски клуб ’Вукан’ презентовао је нашим ученицима, део њихових активности, чиме је желео да их поближе упозна са тим шта све може планинар да уради и на који начин могу да постану планинари”, рекла је Маргарета Секуловић, директорка ОШ “Свети Сава”. Како је за Боом 93 рекао Новица Митић, председник Планинарског клуба “Вукан”, желели су да ученике упуте у основе планинарства, да презентују активности које имају у клубу, као што су трекинг лига и планинарска оријантација, као и децу сједине са природом. „Управни одбор Клуба Планинаркског клуба Вукан је у свом плану за 2024. годину предвидео да обиђемо све школе у општини Пожаревац – од ОШ “Јован Цвијића” у Костолцу, преко ОШ “Краљ Александра” и свих других школа. Укратко смо написали мало образложење и информације о свом клубу и дали смо свим нашим будућим ученицима да погледају о чему се ради, да слушају презентацију и надам се да ће неко од њих приступити нашем клубу”, рекао је Митић.

Планинарски клуб “Вукан” постоји 64 године. Прошле године, уз Планинарски савез Србије и Планинарско друштво „Горњак“, био је домаћин Дана планинара Србије, који су се одржали у селу Жредло, окупивши више од 1000 учесника.

Трочлана екипа планинара, међу којима су два Пожаревљанина, Милан Стојановић и Иван Цигер, 10. августа 2023. године успели су се на Монблан, највиши врх Алпа. О овом подвигу разговарали смо са Миланом Стојановићем.

Извор: Boom93

Наш хор на Светосавској академији

Дан отворених врата

Данас је наша школа угостила будуће ђаке прваке. У холу школе им се на почетку обратила директорка школе, поздравила њих и њихове родитеље и укратко их упознала са оним што наша школа нуди својим ученицима. Поред стручног стручног и мотивисаног наставног кадра, модерних учила, богатих пројетних и ваннаставних активности, директорка је скренула пажњу на нови план рејонизације и да је превасходни циљ школе да се у њу уписују деца из рејона коме и школа припада. Деца су након тога отишли са будућим учитељицама у учионице, а за то време  је наставник Петар Пантић упознао редитеље са пројектом Еразмус+ и могућностима за остваривање мобилности у будућем периоду. Педагог школе је родитељима указао на развојне и узрасне изазове који их очекују у првом разреду, а родитељи су имали и задатак да препознају своју децу на аутопортретима који су они у међувремену нацртали са учитељицама. Последња активност је био полигон у фискултурној сали, после кога су деца отишла из наше школа насмејана и у ишчекивању својих првих ђачких дана.

 

Пројекти