Од 2014. године  наша школа са поносом носи назив Еко школа и поносно чува и свима представља Еко зелену заставу која потврђује испуњеност Еколошких активности и корака до добијања Еко зелене заставе.

Основне активности из oбласти Еко школе састоје се из више елемената који се прате и допуњују током целе школске године. У активностима учествују наставници, ђаци  и ван наставно особље.

У оквиру еколошких активности издвајају се области рециклаже ( алуминујума, пластике,  папира као и рециклажа тера-пак амбалаже) и  област енергетске ефикасности „Колико смо енергетски ефикасни“ и на који начин Еко школе штеде енергију.

Ово су теме којима се обележавају Еколошке активности у нашој школи као и пројекат “Свака лименка се рачуна”у ком је наша школа узела учешће.

Еко патрола, коју чине ученици шестог и седмог разреда, успешно је спроводи еколошке активности и уредно одржава школско двориште као и просторије школе.

Еколошки скуп координатора

На годишњем скупу Еколошких координатора и ове године учествовала је и наша школа . Домаћин еколошког скупа ове године је била Еко  Основна школа” Димитрије Туцовић” из Чајетине.

На скупу је нашој школи додељено друго  званично признање о продужењу Међународног програма Еко школе.  Признање и   потвду су уручили Амбасадори Међународног пројекта Еко школе кординатору Еко школе Даници Гаралејић.

Наша школа кола се и ову школску годину определила за пројекат“ Свака лименка се рачуна „  ( прикупљање лименки) и Енергетска ефикасност.

Дан пешачења

Као и сваке године наша школа и ученици петих разреда наше школе прикључили су се у обележавању дана пешачења који се традиционално одржава и старт је испред Еколошког дома на Чачалици. Као и сваке године велики је одзив ученика који желе да се рекреирају и пешаче. Наша стаза је стаза Минине воде  која је дуга 9,5км. Ученици су успешно савладали ово стазу поштујући правила понашања у природи.

Светски дан јабуке

Ово је дан који је посвећен јабукама. Наша школа у октобру обележава овај дан јабука. Ученици за ужину добијају јабуке, а учитељице нижих разреда праве сокове и смутије од јабука.

Кућице  и хранилице за птичице

Кућице и хранилице у којима је постављено зрневље које птице једу постављене су на дрвеће у школском дворишту.

Еко дечије игре

У оквиру дечије недеље у сарадњи са Еколошким друштвом Пријатељи  Чачалице наша школа је узела учешће у еко дечијим играма. Учествују ученици седмих и осмих разреда. Ученици се такмиче у следећим играма:

Гађање лоптица, ношење кашике и јајета, ношење воде, надвлачење канапа. На крају такмичења  је било послужење и додела диплома свим учесницима. Ученици наше коле освојили су једно прво и два друга места.

Светски дан животиња

Наша школа се прикључила обележавању светског дана животиња који се облежава 4.октобра.

 Дан енергетске ефикасности

Обележава се дан Енергетске ефикасности.  Колико смо енергетски  ефикасни? Афирмишемо штедњу енергије у зимским месецима, изолацију у домовима, штедњу електричне енергије,  штедљиве апарате  у домаћинству.

Сви подаци показују да се у домаћинства мењају лоше навике према расипању енергије и да се домаћинства навикавају  на штедњу и да 85% домаћинстава има добру изолацију у својим кућама.

Свака лименка се рачуна

Годишње сакупимо преко 500 кг лименки. Лименке предајемо рециклеру који откупљује метал. Акција се и даље наставља.

Еколошки датуми

Светски дан пчела

Светски дан вода

Светски дан шума

Светски дан заштите животне средине.