Erazmus+ TraveledMap

ОШ „Свети Сава“ у програму „Ерасмус +“

Основна школа „Свети Сава“ ће по четврту годину за редом учествовати у програму Европске уније – „Ерасмус +“. Прве две године пројекти су одобравани само за учешће наставника, док је од прошле године омогућено учешће и ученика основних и средњих школа са територије Републике Србије. Прошле године је одобрен пројекат „Различито идентични“ са партнерским школама из Хрватске, Турске и Португала и само због пандемије КОВИД-19 се нису реализовале активности путовања у оквиру овог пројекта; датум организовања одласка у ове земље и доласка наших партнера ће бити у току наредне године. Укупно 15 ученика наше школе и 12 наставника ће имати прилику да борави и усавршава се у иностранству.

У овом конкурсном року, школа „Свети Сава“ је конкурисала као партнер и одобрено је пет пројеката укупне вредности преко 120.000 €; четири пројекта су за ученике и један је за запослене у Функционалном основном образовању одраслих.

Пројекти су врло разноврсни и базирају се на заштити животне средине и екологији, превазилажењу културних разлика и учења о другим културама, интеграцији мањина и миграната, а као најинтересантнији међу ученицима се издвојио – млади креативни јутјубери. Преко 70 ученика школе и више од 30 наставника ће учествовати у овим пројектима и посетити 15 европских држава (неке и по више пута) обићи партнерске школе и разменити искуства са европским вршњацима и колегама.

ОШ „Свети Сава“ је једина основна школа са територије града која учествује у овом програму, а ове године има убедљиво највише одобрених пројеката на у Републици Србији.

Програм Европске уније „Еразмус +“ је програм који обезбеђује финансирање пројеката у области образовање, спорт и млади. Република Србија има статус програмске земље и раврноправна је земљама Европске уније.

 

Одабир ученика за пројекат „Заједно за зелену будућност“

У нашој школи је у току октобра месеца био конкурс за учешће у „Еразмус+“ пројекту – „Заједно за зелену будућност“. Ученици су писали мотивациона писма у којима су навели шта их мотивише да се баве екологијом, како би унапредили своју праксу, како виде учење и дружење са другарима из партнерских школа, али и где виде себе на крају овог пројекта. Критеријум за одабир је било добро написано мотивационо писмо, али смо водили рачуна и о материјалној ситуацији ученика. Укупно се пријавио 31 ученик, а одабрани су следећи:
1. Катарина Нешић, 5-1
2. Мина Микић, 5-3
3. Теодора Ђокић, 6-1
4. Теодора Љубић, 6-1
5. Вук Миливојевић, 6-1
6. Ема Спасовић, 6-1
7. Стефан Јовић, 6-2
8. Јована Стојковић, 6-2
9. Марија Поучковић, 6-3
10. Јелена Илић, 6-3
11. Ена Миленковић, 6-3
12. Стефан Кузмић, 7-1
13. Алекса Шумоња, 7-2
14. Ива Милојевић, 7-2
15. Јелена Милетић, 7-2
16. Ивана Стевановић, 7-3
Сви остали ученици који нису испунили услове конкурса, али и они који су одабрани а сматрају да би можда били бољи у другим пројектима, усмерени су да се пријаве и за остала три пројекта у којима наша школа учествује: „Светла! Камера! Акција“ о младим јутјуберима, „Нека засија Сунце у нашој школи“ о укључивању Рома и миграната у друштво, као и „Наше различитости су наше благо“ у којем ћемо упознати све оно што краси културу сваке од земаља учесница у пројекту.