ОШ „Свети Сава“ водећа је у Србији и једина у региону која редовно учествује у пројектима мобилности у пројекту Еразмус +. Више о томе смо хтели да сазнамо од наставника историје Петра Пантиће, координатора ових мобилности.
– Имамо 5 пројеката, стратешких партнерстава. Први пројекат, најстарији, је пројекат ,,Различито идентични“, и у њему су школе из Турске, Португала и Хрватске. Идуће године планира се обилазак свих тих школа, са по петоро ученика и по двоје наставника. Што се тиче осталих пројеката, први је ,,Светла, камера, акција“, и ту су школе из Шпаније из Хуеске у којој смо били у октобру ове године, а треба још да се обиђу школе Из Италије, град Сан Северо, из Португала, град Лагос, из Пољске, град Замушћ и из Турске град Јелова близу Истанбула. За пројекат ,,Нека засија сунце у нашим школама“ координатори су из Француске школе, из града Троа, а поред нас и њих, ту је и школа из Грчке са острва Лезбос и школа из Сливена из Бугарске. И 5. пројекат је ,,Заједно за зелену будућност“, еколошки пројекат,а координатори су школа из Румуније.Тамо смо већ били, а очекује нас путовање наставника и ученика у Естонију, Италију, школу у Турској и школу код Будимпеште у Мађарској. Дакле, планиран је обилазак 17 земаља у Европи, неких по 3, неких по 4 пута, у наредних годину и по дана.

  • Колико ће укупно наставника, а колико ученика учествовати у овим мобилностима?

– Око 96 ученика и 25 наставника ће ићи учествовати у овим мобилностима и сви они имају задатак да своја искуства, импресије и нова знања поделе са својим вршњацима, ако су ученици или са својим колегама, ако су наставници у питању.

  • Шта би био генерални циљ свих мобилности и шта уопште можемо да кажемо о мисији Еразмуса +?

– Поента Еразмус+ пројеката мобилности јесте да наши ученици и запослени посете све ове школе, да развију своје личне компетенције попут језичких, дигиталних, кутролошких и осталих, јер ће на свим тим путовањима учити о култури сваке државе и сваког народа који буду посетили, а такође ће одласком на све ове обилазке морати да унапреде свој енглески језик. Циљ је такође ширење европске димензије у нашој школи. Желимо да наши ученици виде како њихови вршњаци широм Европе уче, друже се, живе, проводе слободно време, дакле, није поента само бити у школи у тим земљама, него уопште видети како они живе.

  • То значи да ће наши другари проводити време са својим вршњацима у њиховим домовима?

– У већини пројеката да, то је неки циљ, пошто је због пандемије немогуће сво време да спавају код ученика, проводиће сигурно добар део дана са својим вршњацима и на тај начин се упознавати. Колико видимо они одржавају та пријатељства и по месец , два дана после мобилности, као што се то већ дешава у неким пројектима.

  • Какву корист школа и локална заједница имају од ових пројеката?

– Новац од пројекта ће се трошити у нашој земљи и нашем граду. На ширем плану донеће своје искуство и знање које ће пренети нашим ученицима и наставницима, а кроз упознавање са њиховим обичајима доћи ће до значајне интеркултуралне размене. Такође, то је прилика да се промовише град, јер ће све делегације обилазити Пожаревац и околину и упознавати се са нашим културно-истријским специфичностима и туристичком понудом.

  • Да ли ћемо наставити са оваквим пројектима у наредном периоду?

– Ми смо једина школа на територији Браничевког округа која ради Еразмус + школе и водећа у Србији по броју пројеката. Циљ нам је да задржимо лидерску позицију и у ту сврху смо аплицирали за Еразмус акредитацију која би на до краја 2027. године, сваке године, одређени двоцифрени број ученика и наставника ове школе одлазити на мобилности широм Европе. Ученици су подељени су у 4 кластера и сваки разред би ишао сваке године у Европске градове на све четири стране света, а упоредо са тим, наставници би ишли на стручна усавршавања, а стечена знања ћемо онда покушати да применимо у нашој школи.

Новинарска секција