У понедељак, 8.4.2019. године у Функционалном основном образовању одраслих при ОШ „Свети Сава“ је у организацији школе и Ромског едукативног центра обележен Међународни дан Рома.
Функционално основно образовање одраслих ОШ „Свети Сава“ има око 120 полазника у три циклуса и то – у централној школи четири одељења, три одељења у „КПЗ Забела“ и два одељења у „КПЗ за жене“. Већина наших полазника су Роми, и хтели смо, барем нашим полазницима у централној школи да укажемо на важност образовања и свакодневног учења нових знања и вештина.

Полазницима се прво обратила директорка школе Маргарета Секуловић која је, заједно са осталим наставницима, пожелела срећан Међународни дан Рома свим нашим полазницима, уз један апел свима да редовно долазе у школу, али и да редовно доводе своју децу у школу, јер су сви наши полазници уписали децу у нашу школу.
Окупљенима се обратио и наш колега, Зоран Вељковић, професор виолине у Музичкој школи у Пожаревцу који је нашим полазницима одржао једно предавање о важности образовања и едукације, напоменувши да нико неће променити положај и углед Рома у друштву од њих самих и да то они могу да учине само настављајући школовање које су започели, како их народ не би видео само као раднике комуналних предузећа, у најбољем случају.
Ова радионица је иначе део пројекта школе „Целоживотно учење као образовање за будућност“ који је нашој школи одобрен од стране Фондације Темпус, а која на територији Србије спроводи Еразмус+ програм Европске комисије. Иначе, ова школа је једина школа са територије Школске управе Пожаревац која је два пута за редом одабрана да учествује са својим пројектима у програму Еразмус+.