У току октобра месеца (18-22.) у нашој школи је одржана Ц1 активност пројекта „Различито идентични“ („Дифференлy идентицал“), као прва од четири мобилности у оквиру овог пројекта. Учествовали су ученици и наставници из Португала и Турске, док су ученици и наставници из Хрватске били спречени да дођу због једне позитивне ученице, те је цела група морала у изолацију.
Учесници мобилности су стигли 17.10. око поднева у нашу школу и тај први дан смо искористили да се мало боље упознамо.
Од понедељка, 18.10. су кренуле активности, прво се наша школа представила културно – уметничким програмом, затим су гости обишли школу, а потом су се све школе учеснице пројекта представиле. Школа из Хрватске је учествовала у овој активности путем видео линка. Поподне је уследила посета Љубичеву и ергели као и мини-зоолошком врту, да би после тога учесници имали кулинарску радионицу у оквиру обележавања Светског дана хране.

У уторак је уприличен пријем гостију у свечаним салонима Градског здања да би после тога гости обишли Народни музеј и Галерију Милене Павловић Барили. Уследио је повратак у школску зграду, где су ученици имали радионицу прављења склуптуре пројекта, док су наставници имали радионицу – Различито идентични, на којој су дискутовали о својим виђењима различитости, како превазићи исте, унапредити наставу и сл. Сви су потом обишли часове заједно са напим ученицима, а у току поподнева ученици наше школе и гости су одиграли фудбалски (дечаци) и кошаркашки меч (девојчице), а вечерали су у домовима наших ученика и на тај начин се додатно зближили.

Среда је била резервисана за посету Београду, Храму Светог Саве, Музеју Николе Тесле, Народном музеју и Калемегдану, а вече је обележено плесом и игром у Центру за културу Пожаревац где су се све земље учеснице пројекта представиле својим народним плесовима.
У четвртак су се координатори пројекта договорили о свим осталим мобилностима, па је договор да се прво крајем марта иде у Хрватску, потом средином Априла у Турску и на крају, у мају у Португал. После састанка уследио је одлазак у Виминацијум и обилазк Рамске и Голубачке тврђаве као и манстира Тумане.
У петак, 22.10. одржано је предавање за наставнике „Савремени наставник“, где је троје наших наставника представило наставу у Србији у 21. веку као и наш образовни систем. Ученици су по школи трагали за QР кодовима у игри „Сцавенгер хунт“ подељени у мешовите тимове. Поподне је искоришћено за обилазак Чачалице и уживање у природи. Свечана опроштајна вечера је уприличена увече, поделом сертификата и поклона учесницима активности.

Координатор пројекта,
Петар Пантић